Saimaan retkivalmisteluista alkaa tulla totta, ja valmistelut alkavat näkyä myös jokaisen melojan kotona. Hiljalleen pitää alkaa katselemaan varusteita valmiiksi, ettei tarvitse niitä metsästää viime tingassa. Moni joutuu tekemään myös hankintoja - itsekin katselen parhaillaan uutta makuupussia.
Pidemmällä melontaretkellä tarvitaan normaalien retkeilyvälineiden, vaatteiden ja ruokien lisäksi myös ensiapuvarusteita ja muuta pientä melojan pitämiseksi melontakuntoisena ja tyytyväisenä. Usean päivän retkellä mitättömästä harmista voi kasvaa retken keskeytymiseen johtava vamma. Siksi kannattaakin ennakoida ja välttää näitä harmeja, ja niiden ilmaannuttua hoitaa ne kuntoon ennen kuin ne pahenevat.
![]() |
Ettei nyt vaan sattuis mitään |
Osa ensiapuvarusteista on ryhmän yhteisiä, ja niistä vastaavat retken vetäjät. Mukaan varataan esim. riittävä määrä kunnollisia sidetarpeita (vedeltä ja lialta suojattuina) kirves-, puukko- ym. haavereita varten. Varautua täytyy myös erilaisiin liukastumisiin ja nyrjähdyksiin, kun liikutaan liukkailla rantakivillä ja siirrellään painavia kajakkeja myös maalla. Palovammoja taas voi syntyä niin iltanuotiolla kuin retkikeitinten ja kuumien vesien käsittelyssäkin. Välittömän ensiavun lisäksi pitkälle retkelle tulee varata esim. desinfiointiainetta ja sidetaitoksia niin runsaasti, että niillä voidaan hoitaa pienet vammat retken loppuun asti. Myös esim. rakkojen ja muiden hiertymien hoitoon voi retkellä kulua yllättävän paljon kallista apteekkitavaraa.
Melonnassa voi tietenkin syntyä myös rasitusvammoja, etenkin aloitteleville melojille, joiden melontatekniikka ei vielä ole kovin ergonomista ja tehokasta. Alkavan rasitusvamman pahenemista voidaan ehkäistä esim. tukisiteillä tai erillisillä ranne- tai kyynärpäätuilla. Lisäksi tietysti ohjataan korjaamaan tekniikkaa, jos se on aiheuttanut vamman. Jos itsellä on taipumusta rasitusvammoihin, kannattaa tietysti varata mukaan omaan käteen sopiva tuki ja käyttää sitä ennaltaehkäisevästikin.
![]() |
Joskus joku pannuttaa |

Monenlaista muutakin tarviketta tietysti löytyy oppaiden kätköistä, esimerkiksi pelastus- ja paikannusvälineitä. Mutta mitä itsehoitotuotteita jokaisen melojan pitäisi pakata omiin nyssäköihinsä? Suosittelen, että jokainen varaa itselleen ainakin näitä:
- hyttyskarkote
- aurinkovoide riittävillä suojakertoimilla, esim. sk50 (rusketusta todennäköisempi ilmiö vesillä on kirvelevä punotus ja syvätkin auringonpolttamat)
- Bepanthen tai vastaava hoitovoide pikku nirhamiin, rohtumiin ja esim. auringonpolttamiin
- mieto kortisonivoide (ihottumat, auringonpolttamat, hyönteisten pistot)
- perusvoide (ihon hyvässä kunnossa pitäminen vähentää esim. hiertymiä)
- tulehduskipulääkettä (esim. ibuprofeenia), jota tarvitaan esim. rasitusvamman ilmoitellessa tulostaan
- ripulilääkettä (retkillä hygienia ei aina ole huipussaan, joten vatsavaivat ovat yleinen riesa)
- kipu- tai kylmägeeliä kolotuksiin
- laastaria pikkuhaavoihin
- kaikki omat, säännöllisessä käytössä olevat lääkkeet (esim. allergia-, astma- tai psyyken lääkkeet, kroonisiin sairauksiin syötävät lääkkeet)
Ennaltaehkäisy on tietysti paras vaihtoehto. Syö, juo ja lepää riittävästi. Pidä tarpeeksi meteliä, jos sinulle ei jää näihin tärkeisiin toimiin riittävästi aikaa. Pidä huolta hygieniastasi - harjaa hampaat, pese kädet joka välissä, pulahda välillä uimaan ja peseydy. Vaihda ainakin alusvaaatteet ja sukat päivittäin. Vältä koheltamista ja kikkailua, ettet loukkaisi itseäsi ja joutuisi toisten autettavaksi. Varaa öiksi hyvä majoite sekä makuupussi ja makuualusta, jotta saisit rauhalliset yöunet. Pyydä apua, kun sitä tarvitset.
Hyvää retkeä meille kaikille! <3
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti